You are currently viewing Защо е важно да се храним с чисто отгледана храна без химия?

Защо е важно да се храним с чисто отгледана храна без химия?

Храната не е враг. Напротив, тя е най-добрият ни приятел. Но, разбира се, както и в живота, нещата опират до това как подбираме приятелите си. Когато избираме храната си добре, тя ще ни се отплати – по повече начини, отколкото може да предположите. Когато избирате истинска храна, устойчиво отгледана без използване на вредни практики или добавки, не само се грижите за това да не вкарвате нежелани вещества в тялото си, но и в природата около вас. За съжаление, храните днес са загубили голям процент от ценните си вещества заради монокултурните насаждения, свръхполиването и подбора на семена, които изтощават сериозно горния слой почва – хумуса. Налага се да прибягваме до хранителни добавки, за да компенсираме липсите в организма. Добрата новина е, че при чисто отгледаните храни загубата на ценни вещества е много по-малка, затова е важно да консумираме основно тях. Локално отгледаните на село плодове и зеленчуци, без никакви химикали и изкуствени торове са по-пресни и по-приятни на вкус, отколкото вносните. Вносните често се берат зелени и съответно са с увредени вкусови качества и без никакви или минимални хранителни вещества. Хранителната стойност на плодовете и зеленчуците, отгледани без химия, е много по-голяма. И другото важно – не съдържат вредни за човека неща като нитрати и други токсични вещества. Затова ако искаме да сме здрави, е от изключителна важност да се храним с чисто отгледани хранителни продукти. Освен че химията е вредна за човека, с нейното използване в земеделието ние отравяме почвите и водите и по-този начин задълбочаваме още повече проблемите. В днешно време „химията“ е навсякъде около нас. Има десетки хиляди химически продукти, които се използват от хората в тяхното ежедневие. В земеделието изразът „без химия“ означава да отглеждаме нашите градински растения и дръвчета, без да използваме химически препарати против болести и неприятели, без да използваме химически торове за подхранване и други. С помощта на билки, цветя, билкови екстракти, дървесна пепел, оборска тор и други, можем да създадем биологични разтвори, с които да защитим и подхраним нашите насаждения. По този начин не ни се налага да използваме химически препарати и торове. Ето и някои съвети, с които можем да кажем не на химията в отглеждането на храната си:
• Мулчирането на зеленчуковите растения и овошките има огромен положителен ефект върху тях. Правим мулч за да запазим влагата в почвата, да не допуснем плевелите, да подхраним почвата, да предпазим от различни болести. Мулч можем да направим от коприва, трева, слама, дървесен талаш и други. Мулчирането помага още срещу температурни крайности, защитава кореновата система, насища почвата с полезни организми и много други ползи. Освен многобройните ползи от мулча, той ще се превърне в плодородна почва след няколко месеца. Мулчирането е може би най-доброто решение за отказ от химията в нашата градина. Просто трябва да се научим как и кога да мулчираме различните растения в градината.
• Методът на японеца Масанобу Фукуока се базира върху ненамесата на човека в естествените процеси. Според него, повечето дейности, които правим в селското стопанство, не са необходими и даже са разрушителни. Неговата идея е да приложим природни методи за обогатяване на почвата, за да повишим добивите и качеството на селскостопанската продукция, без каквито и да било допълнителни усилия
Поръчай истинска храна, отгледана без вредни химикали и заредена с полезни вещества, директно от нашата градина като натиснеш тук.