Детска Райска Градина

Приятели, очаквайте много скоро инициативата "Райска градина" да стартира във версия за най-малките!

Искате ли със задружни усилия да вдъхновим децата да засаждат семките на изядените плодове и така от най-ранна възраст да се докоснат до Живата Природа докато правят едно добро дело?

Идеята може да им бъде предложена в семейството или като дейност, организирана в детските градини във вид на интересна игра за опознаване на природата. В основните училища пък тя може да бъде представена като полезни и приятни занимания за час на класа, трудово обучение, физическо възпитание или природознание.

Най-подходящи са близките градски и крайградски места, а възможностите са неограничени - не се изискванат специални материали и всяко дете може да се включи бързо и лесно - нужно е само с ръчички или лъжица да изкопае около 3см. дупка и да зарови в нея избрано семенце.

Вижте сайта на инициативата, целящ да представи идеята като забавно и полезно занимание (игра) за всяко дете.

Как можете да подкрепите тази идея?

 • Чрез онлайн разпространение на инциативата - публикуване на информация в социални мрежи, форуми или детски, ученически и родителски сайтове.

 • Чрез споделяне на идеята с природозащитни и еко организации.

 • Като доброволец във вашия град за представянето на инициативата пред директори/учители/отговорници в избрано от вас училище или детска градина като в рамките на няколко минути бъдат описани ползите за природата, за децата и за цялото общество, както и възможностите за прилагане на идеята.

 • Като доброволци в акциите, където да помагате на децата в засаждането или да им разказвате за Живата Природа.

 • Чрез дарение, което ще ни даде възможност да напечатаме и разпространим сред подрастващите флаерчета и информационни материали. Те биха спомогнали за по-лесното приемане на инициативата от обществото и могат да бъдат използвани от доброволците за визуално представяне на идеята. А за малките доброволци бихме могли да подготвим и малки подаръчета като награда за доброто дело :)

 • Мисия и цели

  Ние вярваме, че работата на детето сред природата е способна да събуди висши подтици за добри дела в помощ на другите. Един мъдрец е казал: "Красиво правило е следното: Да се съберат семената или костилките на изядените плодове и да се посадят. Всяко посаждане на ябълчна семка или черешова костилка внася нещо в човека. По този начин човек се свързва с икономиката на природата, допринася нещо за великото й домакинство. Човек й се отплаща за тази услуга, която тя му е направила, като му е предложила своите плодове. И тогава детето ще се свърже с нейните благодатни сили, и те ще го обновят, укрепят и ще разширят неговото съзнание. Когато детето посажда и отглежда цветя, плодни дръвчета и пр., то се повдига. Голямо възпитателно значение може да има това за подрастващото поколение."

  Друг един пък споделя: „Най-напред при заниманието на децата с математика не ги занимавайте с отвлечените принципи, а си служете с живите форми. Например, детето има работа с дини, круши и ябълки. У него да се яви подтик да преброи, колко семена има в тях, какви са семките и пр. Да се яви у него интерес да види, колко семена има във всеки плод, да изучи тяхната форма, цвят и пр.”

  Вярваме, че дори тази инициатива да вдъхнови само едно дете да се докосне до Природата и до възможността да направи едно добро дело за Нея и за хората, всяко усилие си е заслужавало.