Видео

Цитати

И Бог рече:
Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.

Библия, Битие 1:29

Само, когато последното дърво бъде отсечено.
Само, когато последната река бъде отровена.
Само, когато последната риба бъде хваната.
Само, тогава ще разберем, че парите не могат да се ядат!

Индианска поговорка

И тъй, ако искате да бъдете здрави, с добро разположение на ума и на сърцето, трябва да се занимавате с плодни дървета, с посаждането и отглеждането им. Ако обичате някой плод, посаждайте семето или костилката му.

Петър Дънов

Вгледай се в природата и ще разбереш всичко
много по-добре.

Алберт Айнщайн

Дори да знаех, че светът ще свърши утре, пак бих посадил своето ябълково дърво.

Мартин Лутер

Днес някой седи на сянка, само защото преди много време някой друг е посадил дърво.

Уорън Бъфет

Народ, който унищожава своите почви, унищожава себе си. Горите са белите дробове на нашата земя, които, пречиствайки въздуха, дават нова сила на хората.

Франклин Рузвелт

Ще намериш повече в горите, отколкото в книгите.
От дърветата и камъните ще научиш повече отколкото от учители.

Свети Бернар

Растенията са природните алхимици, експерти в трансформирането на вода, почва и слънчева светлина в низ от ценни вещества, много от които отвъд възможностите на хората дори да формулират, а камо ли да произведат.

Майкъл Полан

Нещото, за което съжалявам и ще се опитам да поправя някой ден, е че през целия си живот не посадих орехово дърво. Никой не ги посява в наши дни – когато видиш орех, той е изключително старо дърво.
Ако пък посадиш орех, ти го правиш за своите внуци ... а на кого ли изобщо му пука за неговите внуци?

Джордж Оруел

Иронично е как тези живи същества, под чиято сянка стоим, с чиито плодове се храним, по чиито части се катерим и чиито корени поливаме и за които толкова рядко се сещаме, са толкова слабо разбирани. Трябва колкото е възможно по-скоро да проумеем и оценим дърветата и горите, заедно с жизненоважната роля, която изпълняват, защото те са сред нашите най-големи съюзници в несигурното бъдеще, което предстои.

Джим Робинс