Нашата обща кауза

Ние сме група доброволци, обединени около мечтата да превърнем Земята в едно по-добро място за живеене.

Силно вярваме, че със задружни усилия можем да превърнем планинските ливади, голите склонове, крайпътните месности и всяко друго подходящо място в приказен оазис. Само за няколко години заедно можем да засадим хиляди овощни горички, които да ни радват с бликащия от тях живот и да ни даряват с плодовете си.

А какво по-хубаво от възможността да подарим на идните поколения една по-благодатна и плодородна земя, едно малко кътче от Рая?

Залесяването на свободните пространства с плодни дръвчета би довело със себе си многобройни блага за нас и Майката Природа:

 • Лесен достъп до чиста и безплатна храна, каквато все по-трудно се намира в градовете.

 • Всяко зелено листо ни снабдява с незаменимия за нас кислород.

 • Подобряване на качеството на почвата и намалявне на ерозията, а през горещите летни дни и сенчесто място за отдих или пикник с приятели.

 • Дом за много видове животни, основно птици, насекоми и малки бозайници като катеричките.

 • Чрез своите дълбоки корени дървета спомагат за извличането на подпочвена вода на повърхността и нейното пречистване.

 • Дърветата са основен източник на нектар и прашец за пчелите.

 • Те ни учат и на уважение към Природата - когато човек види пред себе си в планината красива плодна градина, вярваме че ще се замисли повече дали да изхвърли своя фас или друг боклук насред нея.

 • Засаждането на костилки би било много полезно и за децата - то не само е повод да прекарат време сред Природата, а и ги учи да създават, да дават нещо от себе си за другите.

 • Един мъдрец е казал, че "Личният пример не е просто най-важното средство, с което можем да влияем на другите. Той е единственото средство."
  Ако успеем заедно да приложим този модел масово из България, ще можем да дадем светъл пример и на други народи, спомагайки с всяко засадено семенце светът да се превръща в едно по-добро място за нас и нашите деца.
 • Какво, къде и кога можем да посадим?

  Повечето сортове плодове и ядки, които растат в България могат да виреят устойчиво в диво състояние на височина 800-1500м и защитени от силни ветрове. Най-подходящи са южните и югозападните добре осветени склонове. За по-ниската част от този интервал най-подходящи са кайсии, праскови, череши, смокини и бадеми а в по-високите части - ябълки, круши, сливи, вишни, черници и орехи.

  Ако теренът е в близост до река или езеро, той е подходящ за отглеждане на ябълки, круши, праскови или лешници. Ако пък е с по-голям наклон, където и влагата по трудно се задържа, добре ще се развиват смокини, черници, сливи, кайсии, бадеми, череши, вишни и орехи.

  Частни имоти без позволението на собственика и места, които се използват за пасище на домашни животни, са неподходящи за залесяване. Ниските части, обгратени от склонове, задържат студения въздух напролет и също не са добър избор.

  Важно е семките, костилките и ядките да НЕ са сушени на слънце, тъй като по този начин те губят способността си да покълнат.
  Препоръчително е те да бъдат от плодове, които са отглеждани в България и са пригодени към климатичните условия. Също така по възможност не трябва да са третирани с химикали (пестициди, фунгициди и т.н.), тъй като това намалява тяхната кълняемост и шанса да поникне дръвче от тях. Най-подходящ е посадъчният материал от диворастящи плодове или такива с гарантиран произход (отгледани от ваши близки или био сертифицирани). Но дори да не разполагате с такива - достатъчно е да имате желание да направите едно добро дело и Природата ще благослови вашите усилия.

  Овощните дървета, засадени от семка (т.нар дивачки) много по-лесно се приспособяват към планинските райони и развиват силна коренова система. В резултат на това те са значително по-устойчиви на студ, суша и други неблагоприятни условия. А според направени проучвания са и много по-полезни за нашето здраве: по-богати са на витамини, минерали и антиоксиданти.

  Желателно е дръвчетата да НЕ бъдат засадени в редове с еднотипни насаждения, а разнообразно (както твори и самата Природа), за да се избегнат масови посещения от вредители. Подходяща е шахматната подредба на семенцата, но най-добре е да бъдат съобразени с особеностите на терена, което сме избрали и да оставим интуицията да ни посочи най-благоприятното място за всяко дръвче.

  Съчетаването на различни сортове от плодовете благоприятства за тяхното кръстосано опрашване. Подходящо разстояние между засадените семки е 3 метра, а между орехите - около 7 метра.

  Засаждането може да се извършва целогодишно - костилките и семките имат предпазна твърда обвивка, която ги защитава от неблагоприятни условия и така те могат да изчакат цяла година, докато дойде подходящ момент за тяхното превръщане в красиво и плодородно дръвче. Хубаво е да се има предвид, че колкото по-скоро бъдат засадени след изваждането им от плода, толкова по-голям е шансът да се превърнат в дръвчета.

  Как да засадим плодова горичка?

  Необходими материали: 1кг плодове по избор
  1. Изяжте плодчетата с радост или ги споделете с ваши близки и съхранете семенцата (костилките) на сухо и прохладно място, докато решите да ги засадите. Добър вариант е да ги измиете внимателно с хладка вода и да бъдат разстлани върху вестник на вашата тераса или друго сухо място БЕЗ пряка слънчева светлина. След като бъдат добре изсушени поне за няколко дни, за лятно съхранение може да бъдат поставени торби от рехава тъкан или в стъклени буркани с надупчени капачки.
  За зимно съхранение е особено подходящо да се пресъздадат природните условия и семенцата да бъдат на студено (на тераса или в камерата на хладилника - увити в обилно намокрена марля или кухненска/тоалетна хартия и поставени в найлонов плик), за да бъдат готови за засяване в ранна напролет - веднага след като бъдат извадени на стайна температура.

  2. Когато имате възможност и вдъхновение, заровете семките една по една на избрано от вас място сред природата на дълбочина от 2-3см, така че да бъдат изцяло покрити с почва. Препоръчителното разстояние между засадените семенца е 3 метра. За дупките можете да използвате лъжица, пръчка или инструмент за копаене.

  3. Пожелайте на новото дръвче благоприятни условия по неговия път нагоре към Слънцето. :)

  Вдъхновяващи цитати:

  "Има един важен стопански въпрос: трябва ли да се вземе почин (инициатива), щото всички хълмове около селата да се залесят с плодни дървета? Да не останат голи места. Насадете ги с плодни дръвчета - круши, ябълки, сливи, орехи и пр. Също и всички шосета, от двете страни, да се залесят не с декоративни, а с плодни дървета. Тогава в най-скоро време България ще стане плодна градина, ще има изобилие от плодове. Значи ще има изобилна храна, понеже плодовете са важна храна.
  Ето в тази насока трябва да се работи енергично. От този дух трябва да се проникне целият народ - навсякъде да се посаждат такива плодни дръвчета, които отговарят на климата, на почвата. Трябва да се има предвид, кое плодно дръвче над коя височина над морското равнище вирее."

  Петър Дънов

  "По време на своя живот всеки човек може да възприеме два начина на поведение - да строи или да сади. На строителите задачата може да им отнеме много време, но един ден ще завършат започнатото. Тогава ще спрат и ще бъдат ограничени от собствените си стени. Животът губи смисъл, когато постройката е готова.
  Съществуват обаче и онези,които садят. Понякога те стават жертва на бурите, на сезоните и рядко намират спокойствие. Градинарите се разпознават едни други, защото знаят, че в историята на растежа на всяко цвете и храст е заложен растежът на цялата Земя."
  Паулу Коелю

  "Най-добрият момент за засаждане на дърво е бил преди 20 години. Вторият най-добър момент е сега."
  Китайска поговорка